به طور کل پیانو ساز بسیار ظریفی می‌باشد که زمان مناسب برای کوک کردن آن، حداقل سالی یک‌بار و یا ترجیحا دو بار است. در این مقاله قصد داریم به این که نحوه کوک کردن پیانو چطور است؟ بپردازیم و نحوه کوک کردن پیانو را به شما عزیزان آموزش دهیم. در واقع یک گوش بسیار قوی و صبر زیادی برای یادگیری نحوه کوک کردن پیانو لازم است. همچنین برای دسترسی به صدا و احساس مورد نظر در رابطه با کوک صحیح هر نت، تکنیک یکسانی استفاده نمی‌شود. اما با این حال تمام فرآیند‌های کوک دارای پایه و اساس مشترکی می‌باشند. لطفا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

کوک پیانو چیست؟

در واقع کوک پیانو یعنی تنظیم پیانو جهت رساندن فرکانس‌ سیم‌های آن به فرکانس تعریف شده. البته کوک کردن پیانو به وسیله چرخاندن گوشی‌های پیانو انجام می‌شود که چرخاندن پیچ‌ها موجب ایجاد هماهنگی بین سیم‌های پیانو شده و در نتیجه صدایی بسیار دلنواز از پیانو خارج می‌شود. به عبارت دیگر می‌توان گفت که پیانو در حقیقت تنش سیم‌ها می‌باشد؛ به صورتی که نت‌ها گام صحیحی داشته باشند. البته در نظر داشته باشید که سیم‌های پیانو شل می‌شوند و گام پایین می‌آید. همچنین پیچاندن پین‌های تنظیم روی پین بلاک یا یک آچار  مخصوص، سیم‌ها را سفت می‌کند و گام آن‌ها را نیز تا فرکانس صحیح بالا می‌برد.

نحوه کوک کردن پیانو چطور است؟‌

همانطور که می‌دانید پیانوها عموما از 2220 عدد سیم تشکیل شده‌اند که البته در بخش‌های متفاوتی اعم از ضخامت، جنس، طول هر سیم، هر شرکت و یا حتی هر مدل ممکن است به طور کامل با یکدیگر فرق داشته باشند. به یاد داشته باشید که سیم‌ها در 3 قسمت اصلی قرار می‌گیرند که یکی بیس یا سیم پایین می‌باشد. البته در مقابل آن میدل‌ها و سیم‌های وسط و بخش‌های بالایی نیز بایستی توسط سیم هدایت شوند که نت بالا نام دارد. بنابراین هر یک از آن‌ها برای تولید یک طیف از صدای زیروبرم استفاده شده و همچنین این تفاوت‌ها باعث می‌شود که سیم‌ها در حالتی کشسانی منحصر به فرد از کلاویه‌ها نیرو دریافت کنند؛ مانند ترمز دوچرخه‌ای که بعد از مدت‌ها ممکن است ضعیف شود و عملکرد صحیحی نداشته باشد. در نظر داشته باشید که میزان و توانی که با استفاده از آن سیم‌های یک پیانو کشیده می‌شود را فرکانس می‌گویند که البته امکان دارد یک طیف کاملا متغیر باشد. فراموش نکنید که با توجه به انواع پیانوها، مسئله کوک کردن کاملا متفاوت می‌باشد.

نحوه کوک کردن پیانو

 

چه لوازمی برای کوک کردن پیانو لازم است؟

اگر شما به تازگی شروع به کوک پیانو کردید، ابتدا کار خود را با یک کیت کامل و استاندارد شروع کنید. در واقع همر، 12.5 اینچ طول دارد و به حالتی ایستاده طراحی شده است تا امکان کوک پین‌های پیانو به راحتی و آسودگی فراهم شود. همچنین دسته همر از پوب ساخته شده است و از این رو دست هنگام کوک کردن خسته نمی‌شود. ابزار بعدی mute یا ابزار بی‌صدا کردن سیم می‌باشد که انواع مختلفی دارد. 3 mute لاستیکی گوه‌ای، 1 mute لاستیکی همراه با دسته، یک مورد نمدی و یک mute  گیره‌ای شامل muteهای این کیت ابزار می‌شود. البته کیت ابزار بایستی شامل یک کیت جداگانه تیونر نیز باشد. در واقع این کیت‌  نه تنها دارای همر تنظیم استاندارد و muteهاست بلکه مجهز به یک چنگال یا fork مخصوص تنظیم، 2 عدد پیچ گوشی، موچین و یک همر فلزی اضافی به اندازه کوچک‌تر است. مهم‌ترین ابزار در کوک پیانو چکش کوک یعنی اهرم است که یک آچار تخصصی می‌باشد که به تیونر کمک می‌کند تا پین‌های کوک را بچرخاند و در نتیجه گام سیم را تنظیم کند.

انواع کوک پیانو

در کوک کردن پیانو انواع مختلفی برای کوک کردن وجود دارد  که البته هر کدام به لحاظ کاربردی متفاوت می‌باشند، از جمله آن‌ها می‌توان به مورد‌های زیر اشاره کرد:

  1. کوک ایرانی
  2. کوک فیثاغورت
  3. کوک سهمی
  4. کوک ایکوآل
  5. و …

چرا پیانوها به کوک کردن نیاز دارند؟

همانطور که در متن‌های بالا گفتیم کوک کردن پیانو اهمیت زیادی دارد و همچنین کوک بودن پیانو تضمین می‌کند که پیانوی شما نت‌ها را در فرکانس‌های صحیح بنوازد که البته صدای بسیار دلپذیری به وجود می‌آورد. همچنین نوسانات رطوبت در طول سال موجب متورم شدن یا جمع شدن اجزای چوبی ‌ساز می‌شود که البته به نوبه خود موجب از کار افتادن پیانو می‌شود.

تعداد کلاویه پیانو

مراحل کوک کردن پیانو

نحوه کوک کردن پیانو چطور است؟ در متن زیر برخی از مراحل کوک کردن پیانو را به طور تیتروار بیان خواهیم کرد:

  1. تغییر وضعیت رطوبت
  2. تنظیم رشته‌ها
  3. تنظیم کیفیت صدا
  4. تنظیم و تطبیق صفحه کلید
  5. تنظیم پدال‌ها
  6. تنظیم نوارها
  7. آزمایش و تنظیم نهایی

چه علائمی بیانگر نیاز به رگلاژ است؟

رگلاژ شامل موارد زیر است:

مدت زمان به طول انجامیدن کوک پیانو به چه مواردی بستگی دارد؟

  1. عمر پیانو
  2. تاریخ کوک قبلی
  3. مهارت تکنسین یا کارشناس فنی پیانو
  4. کیفیت تیونینگ پین‌ها

چرا کوک پیانو سخت می‌باشد؟

به طور کل پیانوهای امروزی 88 کلاویه دارند که تقریبا حدود 220 الی 230 سیم زهی به آن‌ها متصل هستند. در واقع این پیچیدگی موجب می‌شود که بعد از مدتی پیانو عملکرد درستی نداشته و شما ناچار به تعمیر و یا کوک آن شوید.  به طور معمول در حالت عادی نیازی به تعمیر نیس جزء این که توسط شخص، پیانو به طور اشتباه استفاده شود و یا ضربه‌هایی به صورت فیزیکی به پیانو وارد شود و یا حتی چند سالی است که از عمر پیانو می‌گذرد.

بالا بردن فرکانس چیست؟

فراموش نکنید که بعد از گذشت مدت طولانی از کوک کردن پیانو، امکان دارد تمام نت‌های آن از کوک استاندارد فاصله زیادی گرفته باشند. البته در این حالت نمی‌توان به راحتی کوک معمولی ساز را کوک کرد و احتیاج است که عملیات خاصی با عنوان Pitch Raising  روی ساز انجام گیرد. در واقع پیانویی که مدت‌ها کوک نشده باشد به طور معمول رفتاری مانند به یک پیانو نزدیک به نو از خود نشان می‌دهد و لازم است کوک دقیقی روی آن صورت گیرد و همچنین شاید احتیاج باشد که فواصل نزدیک به هم چند برنامه کوک برای آن در نظر گرفته شود. هرگز فراموش نکنید که بسیاری از پیانوهای قدیمی توانایی تحمل فشار یک کوک استاندارد را ندارند و نمی‌توان روی آن‌ها Pitch Raising انجام داد؛ زیرا به طور معمول آن‌ها را پایین‌تر از حد استاندارد کوک می‌کنند.

سخن پایانی

در این مقاله به فرآیند نحوه کوک کردن پیانو چطور است؟ پرداختیم و تا به الان متوجه شدید که کوک کردن پیانو یک امر و فرآیندی سخت و پیچیده است که نیازمند دقت، تخصص و تجربه می‌باشد. در آموزشگاه موسیقی‌ آوای هیوا می‌توانید نحوه کوک کردن پیانو را به آسوگی فرا بگیرید. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید با کارشناسان آموزشگاه تماس بگیرید. از شما تشکر می‌شود که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

0
    0
    سبد خرید
    سبد خرید خالی است.بازگشت به فروشگاه