موسیقی علاوه بر تاثیری که بر روح و روان هر فرد دارد تاثیرات بسیار چشم گیری را بر مغز ایجاد کرده و کودکانی که از سنین کم اقدام به یادگیری سازهای مختلف می کنند، فواید بسیار بیشتری نیز به دست می آورند؛ بنابراین از امروز شروع به یادگیری ساز مورد علاقه تان کنید و کودکان خود را نیز تشویق کرده و از مزایای بی نظیر یادگیری بهره مند شوید. ما در این پست تاثیر یادگیری موسیقی بر مغز را بررسی کرده ایم تا با شوقی بیشتر به سمت موسیقی و ساز دلخواهتان بروید.
فواید موثر یادگیری ساز بر مغز
۱- تقویت رابطه بین نیمکره های چپ و راست مغز
بر اساس تحقیقات انجام شده بر مغز نوازندگان و افراد عادی، ارتباطاتی که بین نیمکره راست و چپ نوازندگان وجود دارد بسیار بیشتر از سایر افراد است، درواقع مغز این افراد هم به صورت خلاقانه و هم به صورت تحلیل گرانه قوی بوده و این امر در درس، زندگی و حل مشکلات مزیت های بسیار زیادی دارد. البته توجه داشته باشید که دو عامل مهم در این موضوع تاثیرگذار هستند، عامل اول سن یادگیری و دومی تمرین بسیار زیاد است؛ بدین ترتیب هرچه سن یادگیری پایین باشد و شما تمرین بیشتری داشته باشید، از مزایای بسیار بیشتری نیز برخوردار خواهید شد.
۲- افزایش عملکرد اجرایی در مغز نوازنده
تمام افرادی که سازی را به صورت حرفه ای می نوازند در تصمیم گیری، حفظ کردن اطلاعات، تحلیل و پردازش و همچنین تغییر آنی در صورت نیاز بسیار خوب عمل می کنند و دلیل این امر ارتباط قوی بین پیوندهای نیمکره راست و چپ بوده و بدین صورت ضریب هوشی افراد را نیز بالا می برد. برخی از دانشمندان با توجه به تحقیقات انجام شده بر این باورند که یادگیری موسیقی می تواند به کودکانی که مشکلات عصبی دارند، مفید باشد.
۳- تاثیر یادگیری موسیقی بر مغز و تقویت تکلم
زمانی که سازی نواخته می شود مغز شروع به پردازش آواهای موسیقی می کند و در این شرایط تحلیل و پردازش آواهای مصوت و صامت در کلام نیز انجام شده و در نهایت قدرت تکلم نیز تقویت می شود. طی تحقیقاتی که دانشمندان در کشور آمریکا انجام داده اند کودکانی که از سنین کم اقدام به نواختن پیانو کرده اند به میزان بسیار چشمگیری کلمات را درست تشخیص می دادند و عملکرد بسیار خوبی داشتند، باتوجه به این تحقیقات نواختن پیانو تاثیرات بسیار بیشتری نسبت به مطالعه اضافی تر دارد.
همچنین طی تحقیقاتی دیگر ثابت شده است که یادگیری موسیقی می تواند به پردازش کلمات نیز کمک کرده و مهارت زبانی را بیشتر کند و کودکان عملکرد بهتری در یادگیری دروسی مانند ریاضیات، زیبان های خارجی و مهارت های اجتماعی داشته باشند.
۴- تاثیر یادگیری موسیقی بر مغز و تقویت حافظه
حافظه زبانی در افرادی که سازی را یاد می گیرند بسیار بیشتر از سایر افراد بوده و درواقع آن ها کلمات ادا شده را به مراتب بهتر از سایر افراد به خاطر می سپارند. همچنین با یادگیری ساز شما می توانید به راحتی کلمات و تصاویر را به یاد بسپارید، پردازش کرده و با تحلیل آن صدا ها را هرگز فراموش نکنید.
۵- افزایش همدلی
همان طور که می دانید با یادگیری ساز علاوه بر پردازش و تحلیل بهتر صداها، بخش احساسات شما نیز فعال تر شده و در نتیجه حس همدردی شما بسیار بیشتر می شود. با توجه به تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، افرادی که سازی را می نوازند نسبت به سایر افراد عاطفی تر و احساساتی تر هستند و به همین دلیل یادگیری موسیقی می تواند به کودکانی که بیماری اوتیسم دارند، مناسب باشد.
۶- کاهش سرعت روند پیری مغز
تاثیر یادگیری موسیقی بر مغز و کاهش روند پیری به این صورت است که به دلیل پردازش کلامی و حافظه قوی افراد سالخورده ای که در زمان جوانی سازی را یاد گرفته اند در مقایسه با سایر افراد، سرعت تشخیص کلام بالاتری داشته و در نتیجه آلزایمر و سایر بیماری های شنیداری، لامسه ای و تصویری در آن ها بسیار کمتر اتفاق می افتد.
۷- تقویت مهارت های علمی و ریاضی
زمانی که نت ها، اوکتاوها، متر و ریتم، آکوردها و… را بیاموزید متوجه می شوید که از نظر ریاضی و فیزیک قابل درک هستند، بر اساس تحقیقات انجام شده میان مهارت های ریاضی و نواختن موسیقی رابطه ای عمیق وجود دارد و خردسالانی که کیبورد می نوازند عملکرد بسیار بهتری در تست استدلالی فضایی گذرا دارند. این تست درک چگونگی جاسازی و توانایی تجسم اشکال فضایی را در ذهن بیان می کند و افرادی که در این تست امتیاز بالاتری داشته باشند در علم و ریاضیان نیز پیشرفت خواهند داشت.
۸- تاثیر یادگیری موسیقی بر مغز؛ بهبود مهارت های حرکتی
برای اینکه بتوانید سازی را بنوازید لازم است دست ها، گوش ها و چشم ها با هم هماهنگ باشند و از این رو افرادی که از سنین کم شروع به نوازندگی می کنند مهارت های حرکتی موسیقی بسیار زیادی دارند. بر اساس تحقیقاتی که در کشور کانادا انجام شده بود، کودکانی که از سن 7 سالگی اقدام به یادگیری موسیقی کرده بودند نسبت به سایر کودکان در انجام حرکت های غیر موسیقیایی عملکرد بسیار بهتری داشتند. در این تحقیقات مغز آن ها را نیز اسکن کردند و عملکرد بهتر در ارتباطات عصبی نواحی حرکتی را مشاهده کردند.
۹- تقویت سلامت روانی
افرادی که از کودکی اقدام به نوازندگی می کنند نسبت به سایر افراد کمتر مستعد افسردگی، عصبانیت، پرخاشگری و خشم هستند، به طوری که تمرکز و کنترل عاطفی بیشتری دارند و می توانند در مواقع ضروری و عصبانیت خود را کنترل کنند. برای انجام یک آزمایش محققان مغز افراد 6 تا 18 ساله را اسکن کردند و طبق آن افرادی که ساز می زدند عملکرد بهتری در کنترل عواطف و احساسات داشتند، همچنین نگرانی، استرس، اضطراب در این افراد بسیار کمتر و قابل کنترل تر بود.
همچنین در مطالعه ای دیگر مشخص شد که افراد نوازنده به دلیل کمبود استرس و اضطراب کمتر دچار بیماری هایی مانند سردرد، ضعف سیستم عبی بدن، زخم معده، فشار خون بالا، سکته و… میشوند.
۱۰- تاثیر یادگیری موسیقی بر مغز؛ افزایش خودباوری و اعتماد به نفس
برای اینکه کودکان بتوانند به راحتی در اجتماع حضور یابند لازم است اعتماد به نفس بالایی داشته باشند، از این رو افرادی که از سنین کم به خصوص کودکان زیر 7 سال شروع به یادگیری می کنند، نسبت به سایر کودکان خود باوری بیشتری داشته و در نتیجه از آینده درخشان تری برخوردار هستند.
همچنین در برخی مواقع کودکان با اجرای موسیقی های گروهی و به دست آوردن موفقیت، توانایی بیشتری در انجام کارهای گروهی به دست می آورند که این امر تاثیر مثبتی در آینده کودک دارد.
11- بهبود مدیریت در زمان و سازماندهی کارها
همان طور که می دانید برای یادگیری یک سار لازم است به صورت مکرر تمرین کنید و این امر باعث می شود که زمان برای شما مهم باشد و در نتیجه در تایمی خاص کارهای خود را به درستی و به شکلی بهینه انجام دهید.
کلام آخر
با توجه به مطالب گفته شده تاثیر یادگیری موسیقی بر مغز بسیار زیاد بوده و از این رو بهتر است همین الان اقدام به یادگیری ساز مورد علاقه خود کنید، برای یادگیری اصولی ساز بهتر است از اساتید مجرب و برجسته آوای هیوا کمک بگیرید، در این آموزشگاه تمامی سازها در محیطی آرام و به شکل اصولی تدریس می شوند؛ برای تنظیم زمان و انتخاب استاد با ما در تماس باشید و یا در صورتی که از سایر شهرستان ها اقدام به یادگیری کرده اید می توانید از کلاس های آنلاین و مفید ما بهره ببرید.