آموزش موسیقی به کودکان و اطلاعات مربوط به آن را قصد داریم در این مقاله بررسی کنیم. امروزه یکی از دغدغههای والدین، این است که کودکان خود را از چه سنی آماده یادگیری موسیقی کنند. همه والدین تمایل دارند که استعدادهای فرزندان خود را کشف کنند و برای رشد و پرورش این استعدادها همواره در تلاش هستند. بسیاری از کودکان، استعدادی ذاتی در زمینه موسیقی دارند که در صورت کشف این استعدادها، ممکن است روزی به یک نابغه موسیقی نیز تبدیل شوند. به گفته بسیاری از افراد استعداد ذاتی موتزارت، آهنگساز معروف اهل اتریش، توسط خواهرش کشف شد و او در سن 10 سالگی یک سمفونی بینظیر ساخت.
ازاینرو، نمیتوان با قطعیت گفت که چه سنی برای آموزش موسیقی به کودکان مناسب است؛ چراکه شروع این کار، به ذوق و قریحه فرد بستگی دارد. بهصورت کلی، یادگیری موسیقی را میتوان از سن 3 تا 9 سال آغاز کرد. در این مقاله قصد داریم که در مورد سن مناسب برای یادگیری موسیقی کودک و تأثیرات آن به بحث بپردازیم.
آموزش موسیقی به کودکان در سنین پایین چه مزایایی دارد؟
یادگیری موسیقی در سنین پایین، نقش بسیار مهمی در بروز احساسات کودک و تخلیه آن دارد. این فرایند به کودکان کمک میکند که خلاقتر باشند، مهارتهای بسیار کاربردی و اجتماعی و همچنین چگونگی بروز واکنش در برابر چالشهای مختلف را بیاموزند. از دیگر مزایای آموزش موسیقی به کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عملکرد و فعالیت مغز با آموزش موسیقی به کودکان افزایش مییابد
چنانچه کودک در سنین پایینتر موسیقی را یاد بگیرد، مهارت خواندن و همچنین هماهنگی دست و چشم او تقویت میشود. درصورتیکه ذهن و بدن کودک به طور همزمان فعال باشد، خونرسانی در مغز با سرعت بیشتری انجام میشود و اکثر قسمتهای مغز شروع به فعالیت میکنند؛ بنابراین خلاقیت و حافظه کودک تقویت میشود و حتی کودک در حل مسائل ریاضی نیز بهتر عمل میکند.
اعتمادبهنفس کودک افزایش مییابد
زمانی که کودک شروع به یادگیری موسیقی میکند، متوجه میشود که هرچه تمرین و تلاش او بیشتر باشد، سرعت یادگیری او نیز بیشتر میشود و مهارت خود را مشاهده میکند. موسیقی برای کودکان زمینهای را فراهم میکند که بتوانند خود را به دیگران نشان دهند و از تشویق آنها انرژی بگیرند؛ بنابراین انگیزه و شجاعت آنها برای اجرا در میان جمع خانواده، بستگان، دوستان و حتی افراد غریبه نیز افزایش مییابد. ازاینرو، آنها حس بهتری نسبت به خودشان دارند و اعتمادبهنفس آنها زیاد میشود.
کودک در زمینههای درسی عملکرد بهتری از خود نشان میدهد
بر اساس تحقیقاتی که در یکی از دانشگاههای کشور آمریکا انجام شده است، آموزش موسیقی به کودکان در سنین پایینتر موجب شده که نمره آنها در بعضی درسها مانند ریاضی و زبان، نسبت به دانشآموزانی که موسیقی را نیاموختهاند، حدود 20 تا 30 درصد افزایش یابد. تمرین موسیقی، بخشهایی از مغز را درگیر میکند، این امر باعث میشود که تمرکز کودکان برای درسخواندن بیشتر شود و بر نمرههای آنها تأثیر بیشتری بگذارد. علاوهبرآن، یادگیری موسیقی عملکرد کودک را در درک صداها نیز بیشتر میکند؛ بنابراین مغز آنها برای یادگیری زبانهای گوناگون تقویت میشود.
نکات کاربردی در ارتباط با آموزش موسیقی در کودکان
پیش از آنکه برای ثبتنام کودکان در کلاسهای موسیقی اقدام کنید، بهتر است که نکاتی را نیز مدنظر قرار دهید:
- همه سازها برای آموزش موسیقی به کودکان مناسب نیستند. ساز مناسب، سازی است که با فیزیک بدنی کودک هماهنگ باشد تا کودک بتواند برای نواختن، آن را کنترل کند. برای مثال، سازهایی مانند گیتار برای آموزش کودکان کاربردی نیستند. تعدادی از سازها، در اندازههای کوچکتر نیز ساخته میشوند تا کودکان بتوانند از آنها استفاده کنند؛ مانند ویولن. البته در این موارد، استثناهایی نیز وجود دارد؛ مثلاً بسیاری از کودکان به نسبت سن خود، جثه بزرگتری دارند و میتوانند سازهای سنگینتر را نیز کنترل کنند.
- اشتیاق و انگیزه کودک برای یادگیری ساز، اهمیت بسیاری دارد. بعضی کودکان تمایلی به انجام این کار از خود نشان نمیدهند و خیلی زود از نواختن ساز خسته میشوند؛ بنابراین نباید آنها را برای یادگیری اجبار کنید.
- کلاسی که کودک را در آن ثبتنام میکنید و میزان تجربه استاد آن ساز در آموزش کودکان، بسیار حائز اهمیت است.
- تعدادی از سازهای بادی مانند نی، ساکسیفون و ترومپت نیز برای یادگیری کودکان مناسب نیستند؛ چراکه ریه کودکان نسبت به افراد بالغ ضعیفتر است و دمیدن را برای آنها مشکل میکند.
کدام ساز برای یادگیری موسیقی کودک مناسبتر است؟
سازی که برای آموزش موسیقی به کودکان انتخاب میشود، اهمیت چندانی ندارد. والدین نباید انتظار داشته باشند که کودک، حتماً ساز موردعلاقه آنها را بنوازد و یا دیگران را الگو قرار دهند. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، کودک شما باید بتواند با ساز خود ارتباط برقرار کند و انگیزه و اشتیاق زیادی از خود نشان دهد، چراکه فقط در این صورت مهارتهای او بیشتر میشود و به موفقیت میرسد.
بیشتر کودکان، یادگیری موسیقی را با سازهایی مانند ویولن، پیانو، فلوت، سنتور و سهتار آغاز میکنند؛ اما نمیتوان این سازها را ملاک قرار داد. در وهله اول، کودک باید بتواند با ساز خود ارتباط برقرار کند و یادگیری آن را دوست داشته باشد.
آموزش موسیقی به کودکان در چه سنی مناسب است؟
بسیاری از محققان و روانشناسان بر این باورند که سن مناسب برای آموزش موسیقی به کودکان، 2 تا 3 سال است. البته در این سن، یادگیری موسیقی، صرفاً جنبه آموزشی ندارد و آنها بیشتر با مفاهیم ابتدایی موسیقی آشنا میشوند. برای نواختن موسیقی در سطح ابتدایی، سن 5.3 تا 5 سالگی سن مناسبی است. کودکان در این سن میتوانند یادگیری را با سازهای آسانتر و در سطح کاملاً ابتدایی آغاز کنند تا میزان علاقه آنها به یادگیری مشخص شود. برای یادگیری موسیقی و نواختن جدیتر سازها، سن 5 سالگی به بالا، بسیار مناسب است. در بسیاری از مطالعات، دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که حتی میتوان در دوران بارداری مادر نیز، کودکان را با موسیقی آشنا کرد.
نتیجهگیری
آموزش موسیقی به کودکان به تکنیکهای خاصی نیاز دارد و آنچنان هم ساده نیست. در انتخاب ساز مناسب برای کودکان، عوامل زیادی دخیل هستند که باید موردتوجه والدین قرار بگیرند. میزان مهارت و موفقیت کودک در یادگیری موسیقی، به اشتیاق و علاقهای بستگی دارد که کودک از خود نشان میدهد. والدین در این مرحله، نباید یادگیری ساز موردعلاقه خود را به کودکان تحمیل کنند و یا برای نواختن ساز توسط کودک، پافشاری کنند. ازاینرو، به والدین توصیه میشود که استعداد فرزند خود را در زمینه موسیقی موردتوجه قرار دهند و برای پرورش استعداد آنها، کوشا باشند.
لینک منبع: collegemusic.co
همتون عشقید
کارتون خیلی درسته ❤️❤️😘😘
واااای❤