گیتار الکتریک، یکی از سازهای مشهور در دنیا است که در دسته سازهای زهی قرار میگیرد. گیتار الکتریک، 6 سیم فلزی یکسان دارد و قطر سیمها، از پایین به بالا به صورت الگوی افزایشی، شمارهگذاری میشوند. صدای گیتار الکتریک از طریق تقویت کنندههای الکتریکی تغییر مییابد. اگرچه گیتار الکتریک در سبکهای راک، متال و بلوز، ساز اصلی به شمار میرود؛ در سبکهای مختلف دیگری اعم از جاز، متال، پاپ و هیپهاپ نیز کاربرد دارد. از جمله دلایل پیدایش گیتار الکتریک، میتوان به کم بودن صدای گیتار آکوستیک اشاره کرد؛ در همنوازیها و در مقایسه با سازهای درامز و بیس، صدای گیتار آکوستیک به طور واضح شنیده نمیشد. به همین علت، موسیقیدانها تصمیم به تقویت صدای گیتار گرفتند و در نهایت باعث ورود گیتار الکتریک، به صنعت موسیقی شدند. در ادامه برای آموزش گیتار الکتریک از صفر با ما همراه باشید.
اولین گام در آموزش گیتار الکتریک از صفر
پیش از شروع آموزش گیتار الکتریک از صفر، باید سبک موسیقی مورد علاقه خود را پیدا کنید. سبک مورد نظر را میتوان با شنیدن کارهای مختلف موزیسینها و پیگیری نوازندگان مشهور، انتخاب کرد. برای یادگیری گیتار الکتریک، روشهای گوناگونی وجود دارد که یکی از بهترین روشهای آن، یادگیری اصولی در آموزشگاهها در کنار اساتید مجرب، میباشد. یک استاد خوب و باتجربه، میتواند نقش بهسزایی در یادگیری اصول و تکنیکهای گیتار الکتریک، داشته باشد و همچنین هنرجو را به سمت موفقیت، سوق دهد. از جمله اشتباهات رایجی که هنرجویان پیش از آموزش گیتار الکتریک، انجام میدهند، خریدن ساز بدون مشورت با استادشان میباشد؛ زیرا هنرجویان تازه کار به طور کامل با انواع متفاوت گیتار آشنا نیستند و این عدم آگاهی، در نهایت منجر به تعویض ساز و ضرر مالی میشود.
نحوه صحیح گرفتن ساز گیتار الکتریک
نواختن گیتار به دو صورت نشسته و ایستاده، انجام میشود؛ تفاوتهایی در نحوه گرفتن گیتار در این دو حالت، وجود دارد. در این بخش از آموزش گیتار الکتریک از صفر با ما همراه باشید تا هر دو روش را بررسی کنیم.
- حالت نشسته: اولین نکته این است که پاها در حالت نشسته، به صورت باز قرار میگیرند. برای نواختن با دست راست، گیتار بر روی پای راست قرار میگیرد؛ حتماً قسمت بالایی گیتار، باید زیر قفسه سینه باشد و کمر نوازنده نباید خم شود و در هر صورت باید صاف بماند. از طرف دیگر، برای وارد شدن کمترین فشار به سیمهای گیتار، دست چپ از آرنج، باید زاویه 90 درجه یا کمتر بگیرد و آن را حفظ کند. هر چه زاویه کوچکتر باشد، فشار وارد به مچ دست برای دسترسی به فرتبوردها، کمتر خواهد شد.
- حالت ایستاده: برای نواختن گیتار به صورت ایستاده که معمولا در نمایش یا اجرای زنده، کاربرد دارد، نوازنده ابتدا بند متصل به گیتار را بر روی کتف خود قرار میدهد. و از طرف دیگر، برای در اختیار داشتن بهتر فرتبورد، باید دسته گیتار به سمت بالا باشد. همانند حالت نشسته، نوازنده نباید قوز کند و پشتاش باید صاف بماند. آرنج دستی که نوازنده بر روی فرت قرار میدهد، بهتر است که زاویه حاده (یعنی زاویه کمتر از 90 درجه)، داشته باشد. نوازنده باید ارتفاع بدنه گیتار را بهگونهای تنظیم کند که نواختن گیتار، با دشواری همراه نباشد. ساعد دست، برای راحتتر حرکت کردن انگشتها بر روی سیم، مستلزم حفظ زاویه 90 درجه در گوشه بالایی گیتار میباشد.
شیوه درست نگه داشتن دسته گیتار
در بخش قبلی، نحوه نگه داشتن گیتار به صورت کلی را توضیح دادیم. اکنون در این قسمت از آموزش گیتار الکتریک از صفر، به چگونگی گرفتن دسته گیتار پی میبریم. برای نواختن آسانتر آکوردها، ضروری است که نوازنده، دسته گیتار را به درستی بگیرد. همان دستی که بر روی فورتها مستقر میشود، میبایست دسته گیتار را از قسمت پشت نگه دارد؛ برای این کار، قرارگیری انگشت شست دست بر روی لبه بالایی دسته، واجب است. علاوه بر آن، مچ دست بهتر است به گونهای باشد که خیلی به سمت پایین، متمایل نباشد.
چگونگی گرفتن پیک و ضربه زدن با آن
در این قسمت از آموزش گیتار الکتریک از صفر، دو روش متداول برای نگه داشتن پیک گیتار را مطالعه میکنیم.
- نوازنده، اول بهتر است که انگشتاناش را به طرف کف دست، ببندد و هنگامی که دست تقریباً مشت شد، پیک را از طریق بند اول انگشت اشاره و انگشت شست، بگیرد.
- نوازنده در روش دوم، کافی است در حین نگهداری پیک با انگشت اشاره و شست، انگشت کوچک دست را به صورت صاف به بدنه گیتار بچسباند.
نکته حائز اهمیت در هنگام گرفتن پیک که نمیتوان از آن غافل شد، سفت نگه نداشتن پیک است؛ شما به عنوان یک نوازنده، بهتر است پیک را به صورت روان بر روی سیمها به حرکت درآورید.
گرم کردن انگشتان دست
گرم کردن انگشتان دست قبل از نواختن گیتار، به دلیل انقباض عضلات دست، بسیار مهم است. هنگامی که عضلات دست بیحرکت باشند، شدت جریات خون در آنها پایین است و عضلات دستها، منقبض هستند. چنانچه نوازنده بدون گرم کردن دست، شروع به تمرینهای دشوار نوازندگی کند، دو حالت بیشتر ندارد؛ یا آنطور که انتظار میرود، نتیجه خوبی از تمرین نمیبیند و یا به عضلات خود آسیب وارد میکند. در این قسمت از آموزش گیتار الکتریک از صفر، با چگونگی گرم کردن انگشتان دست قبل از تمرین، آشنا میشویم. روشهای گوناگونی برای انجام این عمل وجود دارد که برخی از آنها، به شرح زیر میباشند:
- باز و بسته کردن مچ دست: یکی از روشهای خوب برای گرم کردن دست، 5 بار باز و بسته کردن دستها میباشد. برای انجام این کار کافی است، کمی به دستها فشار وارد کرده تا کشش را درک کنند.
- فشردن دست با استفاده از وسیلهای نرم: با کمک حلقههای لاستیکی نرم یا یک توپ ابری کوچک، میتوان به راحتی دست را گرم کرد. برای انجام این عمل، نوازنده باید تک تک انگشتهای دست را بر روی وسیله مورد نظر که در کف دست وجود دارد، فشار دهد و بعد از آن، وی میتواند تمرین را آغاز کند.
- عمل رفت و برگشت مچ دست به سمت جلو و عقب: عمل رفت و برگشتی مچ دست باید 10 بار، تکرار شود. برای این عمل، نوازنده ابتدا کف دست را به طرف عقب و سپس به طرف جلو، جابجا میکند. نوازنده بهتر است در انجام دادن عمل رفت و برگشتی محتاط باشد تا منجر به آسیب و درد نشود.
- کشش مچ با دست مخالف: در این حرکت، نوازنده یکی از دستاناش را به طرف جلو میگذارد و با دست مخالف، کف دست را به سمت پشت، میکشد. حرکت کشش مچ با دست مخالف، را باید 5 بار برای هر دست تکرار کرد. این عمل باعث کشش مچ دست و در نهایت گرم شدن دست میشود.
سخن پایانی
اگرچه برای شروع یادگیری هر هنری، هنرجویان با چالشهایی روبرو میشوند؛ شروع صحیح و اصولی آن هنر، نقش مهمی در پیشرفت افراد دارد. در مقاله آموزش گیتار الکتریک از صفر، یک سری از ابتداییترین اصول یادگیری گیتار را بررسی کردیم؛ هنرجویان برای رسیدن به هدف خود، بهتر است این نکات را رعایت کنند. علاوه بر موارد ذکر شده، برای موفقیت و یادگیری هرچه بهتر گیتار الکتریک، از اهمیت اساتید خبره، نمیتوان غافل شد. مجموعه آوای هیوا، با دارا بودن کادر مجرب در زمینه آموزش ساز گیتار الکتریک، پاسخگوی تمامی پرسشهای هنرجویان عزیز میباشد. امیدواریم مقاله آموزش گیتار الکتریک از صفر، برای شما مفید بودهباشد. ممنون که تا این لحظه همراه ما بودید.