داشتن صدای خوب از خواستههای افراد زیادی به حساب میآید که میتواند توجه اطرافیان را بسیار بیشتر از پیش به سمت شما جلب کند. ممکن است شما نیز در جمعی نشسته باشید و ناگهان با صدای صحبت و یا آواز خواندن کسی به وجد بیایید. در این شرایط بیشتر افراد به این قضیه فکر میکنند که چگونه من نیز میتوانم صدای خود را بهبود بخشیده و تقویت کنم. از طرفی دیگر بسیاری از افراد هستند که صدای زیبایی دارند اما همچنان برای بهتر شدن نیاز به تمرین و استفاده از تکنیکهای مختلف پیدا میکنند. راه و روشهای مختلف زیادی را میتوان برای آموزش تقویت صدا به این افراد پیشنهاد کرد که البته هر کدام از آنها، برای داشتن نتیجه مطلوب نیاز به آموزش درست خواهند داشت.
در این مطلب به بررسی آموزش تقویت صدا میپردازیم تا بفهمیم چگونه میتوان با تمرین و تکرار برخی روشها، به افراد مبتدی و یا حتی حرفهای، توان صدای خود را افزایش دهید و تاثیرگذاری بیشتری داشته باشید.
هدف از آموزش تقویت صدا چیست و چگونه میتوان آن را تقویت کرد؟
به طور کلی انجام تکنیکهای تقویت شدن صدا، در کنار این که به منظور داشتن صدای رسا، خوانا و بلند انجام میشود، هدف ایجاد استقامت و عدم خستگی را نیز دنبال میکند. افراد زیادی هستند که از صدای دلچسبی بهرهمندند اما پس از چند دقیقه به دلیل به کار بردن روشهای نادرست، دچار خستگی و کم توانی میشوند و دیگر به رسایی قبل قادر به آواز خواندن نیستند. از عوامل مهمی که سبب این اتفاق میشود، ضعیف بودن تارهای صوتی و حنجره افراد است؛ چرا که استقامت حنجره پایینی داشته و به سرعت از کیفیت صدا آنها کاسته خواهد شد.
برای آن که بتوانید تا زمانی طولانی و بدون آسیب، به راحتی صدای خود را کنترل کنید، نیاز به تمرین و تکرار و کسب تجربه زیادی دارید. البته باید توجه کرد که توان بدنی و جسمانی، ظرفیت ریهها، قفسه سینه، اندازه حفره دهان و بینی و حتی اندازه سر نیز بر این مورد تاثیر زیادی میگذارد. عملکرد حنجره و تارهای صوتی انسان به کمک ماهیچههای آن ناحیه انجام میشود. همانطور که پیش از شروع ورزش، نیاز به گرم کردن و آماده سازی ماهیچهها داریم، در خصوص حنجره نیز این مسئله صدق میکند. در صورتی که پیش از شروع، روند گرم کردن حنجره را نادیده بگیریم، ممکن است با آسیب به تارهای صوتی مواجه شویم.
نکات مهم در زمینه آموزش تقویت صدا
- هرگز گرم کردن صدا پیش از شروع را فراموش نکنید تا به تارهای صوتی آسیب وارد نگردد.
- پیش از شروع حتما بر روی متن خود خوب تسلط داشته باشید و آن را مرور کنید. اینکار باعث میشود تا به علامتها و نشانهها در متن آگاه بوده و در هنگام خواندن غافلگیر نشوید.
- بر روی شیوه نفس کشیدن خود دقت و تمرین کنید. نفس کشیدن از شکم به شما تنفس بیشتری رسانده و از بریده حرف زدن و فالش شدن جلوگیری میکند. برای این کار باید حین نفس کشیدن به جای قفسه سینه، شکم باز و بسته شود. میتوانید برای دقت بیشتر دست خود را بر روی شکم قرار دهید.
- به حالت بدنی خود دقت کنید. معمولا در زمان ایستاده نتیجه بهتری از نشسته بدست میآید؛ چرا که عضلات شکم جمع نمیشود و راه نفس گیری بیشتری خواهید داشت. زاویه سر باید در حالت 90 درجه قرار بگیرد و فک و زبان نیز شل و راحت باشد.
- تلفظ درست کلمات را بشناسید. با تکرار و مرور متن و خواندن جملات با صدای بلند، میتوانید برای جلوگیری از لکنت تمرین کنید.
- سعی نکنید تا دهان را بسته نگه دارید؛ زیرا باعث ایجاد صداهای ضعیف میشود.
- ریتم و نوت را شناخته و روی آن تمرین کنید.
- تلاش به خواندن نوتهای بالای خارج از توان خود نکنید. این کار تنها باعث ایجاد صدای بد و نامناسب خواهد شد.
- صدا خود را ضبط کرده و با آن گوش دهید تا نواقص آن شناسایی گردد.
- استفاده از قلیان و سیگار روی تارهای صوتی تاثیر گذاشته و تنبلی را در آنها ایجاد میکند. همچنین به دلیل آسیب به ریه، در نفس گیری شما مشکلات زیادی را به بار میآورد.
- در خوردن غذاهای حساسیت زا، کافئین دار و غیره دقت داشته تا به حنجره آسیبی نرسد. همچنین از داد و فریاد زدن به شدت خودداری کنید.
- هرچه در زمان اجرا آرامتر باقی بمانید و از استرس به دورتر باشید، برای شما راحتتر خواهد بود.
- نوشیدن آب به صورت مرتب از خشک شدن گلو و گرفتگی صدا جلوگیری کرده و رطوبت گلو و دهان را حفظ میکند.
- در انجام تمرینهای آموزش تقویت صدای خود استمرار داشته به صورت روزانه آنها را انجام دهید. تلاش در این کار شما را به موفقیت نهایی نزدیکتر میکند و حنجره را قویتر میسازد.
- تمرین خودکار به تقویت ماهیچه صورت کمک میکند. برای انجام آن یک خودکار یا مدار را به صورت افقی بین دندانها گذاشته و با همان حالت صحبت کنید. نیاز است تا دهانتان بیشتر از حالت معمول باز و بسته شود که خود باعث تقویت ماهیچه میشود.
- با انجام تمرین شمارش اعداد میتوانید به روند آموزش تقویت صدا کمک کنید. برای این تمرین یک دم عمیق گرفته و در بازدم به اعداد را بیان کرده در هر مرحله تعداد اعداد را افزایش دهید تا به عدد 12 برسید.
- مشدد خوانی از راهکارهای دیگر است که تمام کلمات یک جمله را به صورت تشدید دار برای 5 دقیقه بیان میکنید.
- برای تقویت فک و چانه، چانه را به قفسه سینه چسبانده و دهان را باز و بسته کرده تا عضلات آن تقویت شود.
- برای آن که بهتر با اصول و تکنیکهای صدا و خوانندگی آشنا شوید، از یک استاد مجرب در آموزشگاههای معتبر کمک بگیرید. ترفندها زیادی برای تقویت کردن صدا وجود دارد اما هر کدام از آن تنها با آموزش درست کاربردی هستند.
سخن پایانی
داشتن صدا خوب، برای جلب نظر اطرفیان از خواستههای بسیاری از افراد به شمار میآید. برای این منظور عده زیادی برای آموزش تقویت صدا از تکنیکهای مختلف کمک میگیرند که حتی برای خوانندگان حرفهای نیز کاربرد دارد. بسیاری از این روشها و نکات ضروری در تقویت کردن صدا را در این مطلب با هم مرور کردیم اما برای آن که بهترین و اصولیترین روش را یاد بگیرید، میتوانید به یک استاد مجرب مراجعه کرده نکات ذکر شده توسط آن را با تمرین و تکرار برای داشتن صدای رسا با کنترل و قدرت بالا بدست آورید.
سوالات متداول
هدف از تکنیکهای آموزش تقویت صدا چیست؟
این روشها به منظور ایجاد صدای رسا و بلند، بدون تلاش بیش از حد و عدم ایجاد خستگی و کم شدن توان خوانندگی ارائه میشوند.
چه تمرینهایی برای تقویت کردن صدا میتوان انجام داد؟
تمرین خودکار، شمارش اعداد، مشدد خوانی و تمرین عضلات فک و غیره از راهکارهایی برای افزایش توان تنفس، ماهیچه حنجره و فک و صورت است که به داشتن صدایی بهتر کمک میکند.
چه عواملی ممکن است به صدای شما آسیب بزند؟
استفاده از قلیان و سیگار، مصرف غذاهای حساسیت زا و کافئین دار، ننوشیدن آب کافی، داد زدن بیش از حد و غیره تاثیر منفی زیادی برای تن صدای شما خواهد داشت.
بهترین حالت برای داشتن صدای مناسب چیست؟
برای آن که از جمع شدن شکم و راه تنفس شکمی جلوگیری کنیم، بهتر است در حالت ایستاده با زاویه سر 90 درجه، در حالتی راحت از فک و زیان قرار بگیرید.