آموزش تار و سه تار مخاطبین خاص خود را دارد. نجوای دلنشین این سازها طنین انداز علاقمندان موسیقی کلاسیک (سنتی) ایرانی است. در این مقاله سوالات متداول هنرجویان را برای استاد میثم ملکی نوازنده و مدرس تار و سه تار مطرح کردیم و پاسخ های ایشان را در ادامه تشریح خواهیم کرد. شما نیز اگر سوالی دارید در بخش نظرات بپرسید تا پاسخ شما از اساتید دریافت و درج گردد. همچنین جهت مشاوره رایگان موسیقی با استاد ملکی می توانید با آموزشگاه موسیقی آوای هیوا در غرب تهران تماس بگیرید.
نواختن سه تار آسان تر است یا تار ؟
باور نادرستی که بین عموم مردم رایج شده اینست که یادگیری موسیقی با سه تار ساده تر از تار است. در صورتیکه برای رسیدن به مراتب خوبی در موسیقی، هر سازی سختی ها و مشکلات مربوط به خودش را داراست. هنرجو با تکرار مستمر تمرین های ارائه شده توسط اساتید می توانند چیرگی لازم در نگهداشتن، نواختن و اجرای تکنیک ها روی ساز مورد علاقه خود را کسب کنند.
یادگیری تار و سه تار چقدر زمان می برد؟
دوره یادگیری موسیقی، خصوصا آموزش تار و سه تار بستگی به هوش موسیقیایی هنرجو و خصوصا میزان تمرینات وی دارد. هوش موسیقیایی می تواند میزان دانش اولیه هنرجو و یا آشنایی گوش او با نت های موسیقی باشد. گوش کردن به موسیقی های با کیفیت می تواند موجب تقویت هوش شنوایی هنرجویان موسیقی شده و باعث تسهیل روند یادگیری آنان گردد.
چه زمانی شروع به نواختن ملودی می کنیم؟
معمولا هنرجویان در ماه های اول شروع به نواختن ریتم ها و ملودی های ساده تر می کنند اما باید بدانند پیشرفت در این مسیر نیازمند تمرین مستمر و مداوم آنها بصورت روزمره است. شیوه تدریس موسیقی بصورت کلی به دو دسته تقسیم می شود. گاها هنرجویانی با سن های بالاتر تمایل دارند هرچه سریعتر شروع به نواختن ملودی های مورد علاقه خود کنند. در این صورت می توان به تمرین ملودی هایی ساده تر با آنان پرداخت تا دست و مهارت آنان در اجرای تکنیک ها افزایش پیدا کند. در دسته دوم افرادی هستند که تمایل به یادگیری پایه های تئوری موسیقی دارند. هنرجویانی که از سن های پایین تر وارد روند یادگیری موسیقی می شوند معمولا توسط اساتید به این شیوه آموزش داده می شوند چراکه پیشنهاد آموزشگاه موسیقی آوای هیوا نیز تقویت مهارت های تئوری شما در کنار مهارت های عملی است. اما در حالا معمول بعد از گذشت حدود ۶ ماه، هنرجو می تواند ملودی های ساده شده ای که اساتید برایشان در نظر می گیرند را بنوازند و به مرور با یادگیری تکنیک های بیشتر خود را تقویت کنند.
برای یادگیری تار و سه تار چه مقدار زمانی را باید به تمرین اختصاص دهیم؟
عوامل مختلفی در روند و سرعت یادگیری موسیقی شما تاثیرگذار هستند. یکی از مهمترین عوامل مدت زمان تمرین با کیفیت هنرجویان است. البته که میزان زمان مورد نیاز هر هنرجو بستگی به پیشینه موسیقیایی، سطح او و کیفیت تمریناتش دارد اما معمولا بطور میانگین هنرجویان در شروع یادگیری تار و سه تار، به دلیل سادگی قطعات، باید روزانه حدود نیم ساعت به تمرین تا و سه تار اختصاص دهند. اما بعد از گدشت حدود دو الی سه ماه تمرین روزانه حدود یکساعت می تواند تاثیرات بهتری در تقویت هنرجو داشته باشد. البته مجدد ذکر می کنیم میزان زمان به تنهایی ملاک اصلی نیست و این مدت زمان در کنار فاکتورهای بسیار دیگر، به کیفیت تمرین نیز بستگی دارد.
قدرت جسمی در یادگیری تار و سه تار تاثیرگذار است؟
یادگیری برخی از سارهای موسیقی شرایط فیزیکی خاصی را می طلبد. مثلا به افرادی که جثه ضعیف تری دارند یادگیری دف توصیه نمی شود اما در مورد بقیه سازها استثناهایی وجود دارد. بعنوان مثال در ساز سنتور، محدودیتی وجود ندارد چون هنرجویان سنتور ساز خود را در دست نمی گیرند و با مضراب شروع به نواختن می کنند. در مورد آموزش تار و سه تار نیز به این شکل است که هنرجویان در جلسه مشاوره اگر قصد خرید ساز داشتند، با توجه به جثه آنان ساز مناسب برایشان تهیه می شود. همچنین هنرجویان می توانند از مشاوره آموزشگاه موسیقی آوای هیوا در خصوص خرید ساز نیز بهره مند گردند.
برای آموزش تار و سه تار از چه منبعی را پیشنهاد می کنید؟
استاد میثم ملکی برای هنرجویانی که از پایه نواختن تار و سه تار را نزد ایشان فرا میگیرند، در شروع شیوه نگهداشتن تار و سه تار را آموزش می دهند و با تمریناتی که خودشان طراحی کرده اند مضراب گذاری و انگشت گذاری هنرجو را در روند آموزش تار و سه تار تقویت می کنند. در ادامه نیز کتاب روح الله خالقی را بعنوان مرجع آموزشی خود استفاده می کنند. در مورد هنرجویانی که قبلا کتب دیگری را فراگرفته اند نیز ایشان در صورت تمایل هنرجویان به ادامه همان کتاب ها، به دلیل تسلط بر تمامی متدهای آموزشی با همان مراجع ادامه می دهند و در ادامه مراجع مناسب سطح هنرجو را جایگزین خواهند کرد.
👍